Home >> Onze producten >> Codnopsis >> Wortels

Codonopsis - Wortels

Bewerkingsproces

De wortels van de Codonopsis pilosula - ook wel Dang Shen of Poor Man's ginseng genoemd - worden na de oogst zorgvuldig gewassen, gesorteerd en bij een lage temperatuur gedroogd. Hierdoor blijft het gehalte aan actieve bestanddelen (m.n. saponinen, alkaloiden en polysacchariden) op een hoog niveau behouden. Ook blijft het inwendige weefsel van de wortel hierdoor een uniforme houtachtige kleur behouden.

benseng codonopsis planten

Poor Man's Ginseng is een kronkelend kruid waarvan de houtachtige wortels als een goedkoper en minder krachtig alternatief voor de echte ginseng wordt gebruikt.Samenstelling wortelpoeders

Ondanks het feit dat vaak anders wordt beweerd, is het niet automatisch zo dat wortels die langer gegroeid zijn, beter zijn dan wortels die minder lang gegroeid hebben.

Wel is het zo dat het gehalte aan actieve bestanddelen geleidelijk toeneemt met het aantal groei jaren. Maar het zijn vooral de omstandigheden waaronder de Codonopsis pilosula plant groeit, die bepalen hoe hoog de gehaltes aan actieve bestanddelen van een bepaalde partij wortels is.

benseng codonopsis wortels

Stukken van de Dang Shen wortels.Het onderscheid tussen eerste en tweede keus wortels wordt voornamelijk bepaald door visuele aspecten. Zo worden wortels met afwijkende kleur, vergroeiingen, beschadigingen en/of plekjes met afwijkende kleur als tweede keus aangemerkt. Het gehalte actieve bestanddelen van eerste en tweede keus is in principe hetzelfde, dus ook de werking.

Verpakking

Voor elke hoeveelheid worden de wortels standaard in bulk verpakt in plastic zakken in een kartonnen doos of vat.

Kleinere hoeveelheden kunnen desgewenst worden verpakt in transparante plastic doosjes.

Eigenschappen

De Dang Shen wortels hebben een zoete smaak.

De kwaliteiten van dit kruid zijn vergelijkbaar met die van echte Ginseng, maar ze zijn minder sterk en eerder uitgewerkt. Deze eigenschap maakt Codonopsis extra geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor Ginseng.

Dosering

Voor een optimale therapeutische werking van Codonopsis wortels is het advies om dagelijks 15-30 gram te gebruiken. Preventief als voedingssupplement wordt veelal 3-5 gram per dag genomen.

Indien van de Codonopsis wortels thee gezet wordt en de stukjes wortel zelf niet geconsumeerd worden, dan is het aan te bevelen om dagelijks 5-10 gram te gebruiken. Het blijkt namelijk dat na het zetten van de thee nog meer dan de helft van de actieve bestanddelen achterblijft in de wortel stukken.

Uit praktische ervaringen is gebleken, dat de werking en effecten van Codonopsis minder dan evenredig afneemt naarmate de dagelijkse dosering verlaagd wordt.

Voor Dang Shen geldt geen schadelijke maximum dosering, maar 1-2 gram gedroogde wortel per dag moet toch wel gezien worden als de minimum dosering waar beneden geen werking meer verwacht hoeft te worden.

Indien Codonopsis wortels met andere werkzame kruiden gemengd worden dan kan soms met een lagere dosering volstaan worden.vorige volgende