Home >> Onze producten >> Vrouwen ginseng-Dong Quai

Vrouwen ginseng-Dong Quai

De botanische naam voor Dong Quai is Angelica Sinensis. De plant is ook in omloop onder de naam 'Vrouwenginseng' en 'Chinese Engelwortel'. De naam Dong Quai kan je vrij vertalen als 'terug in orde': dit komt door de vermoede herstellende effecten op het lichaam.

Dong Quai bevat essentiŽle oliŽn, cumarine, fytosterolen, polysacchariden, ferulaat en flavonoiden. Dong Quai is de enige niet-dierlijke bron van vitamine B12. De belangrijkste chemische component in de wortel is ligustilide, waarvan het gehalte op kan lopen tot 5% in de gedroogde wortel.

Introductie

Dong Quai is een plant die er twee jaar over doet om te rijpen, en komt oorspronkelijk uit China en Japan. Hij komt voor in waterrijke grond, en kan tussen 1 en 2,5 meter hoog worden. Dong Quai heeft groen-wit gekleurde bloemen. De bladeren lijken op die van wortels of selderij. Dat komt omdat beide planten binnen de selderij familie vallen (Apiaceae/Umbelliferae).

Dong Quai wordt al honderden jaren gebruikt in traditionele Chinese, Koreaanse en Japanse kruidengeneeskunde. Het wordt voornamelijk gebruikt door vrouwen, het wordt dan ook 'vrouwen ginseng' genoemd.

Bijzonder aan Dong Quai is dat het een van de weinige goede niet-dierlijke bronnen is van Vitamine B12. De enige andere bronnen van deze vitamine zijn bepaalde gistsoorten en algen zoals Spirulina.(Ook verkrijgbaar via http://www.benseng.com)

engelwortelplant Foto: Dong Quai is een plant die tot 2,5 meter hoog kan groeien. Hij heeft zachtgele bloemen die als een paraplu georganiseerd zijn. De bladeren lijken op die van selderij: beide planten behoren tot dezelfde familie.
engelwortel wortel Foto: De wortel is het onderdeel van de plant dat gebruikt wordt door mensen. Die is lichtbruin, licht, en rimpelig. Meestal wordt de gedroogde wortel gebruikt, maar soms ook de verse wortel.


ToepassingPoeder of gedroogde wortel, vloeibare extracten, tincturen, afkooksels en gedroogde bladerpreparaties zijn de traditionele manieren om Dong Quai in te nemen. Tegenwoordig wordt het voornamelijk genomen in de vorm van capsules en tabletten.

De wortel heeft een uniek zoet prikkelend aroma en wordt daarom vaak gebruikt als smaakversterker in eten.

Dong Quai is terug te vinden in enkele cosmetische artikelen zoals: vochtinbrengers, antiveroudering crŤmes en scrubs. Als smeersel kun je het kruid heel precies aanbrengen.

Goed voor:

Oorspronkelijk werd Dong Quai gebruikt bij ongemakken voorafgaand aan/rondom/tijdens de menstruatie. Meestal vind je het in combinatie met kruiden zoals pioenroos en ligusticum voor bevordert een normale en regelmatige menstruatie.

Dong Quai zou kunnen helpen bij het verminderen van ongemakken, stemmingswisselingen en een opgeblazen gevoel. Het kruid is ook weldadig voor lusteloosheid, voor behoud van goede/normale/gezonde bloeddruk, voor het behoud van soepele gewrichten, verzachtende invloed op het hoofd en haaruitval.

De volgens de Nederlandse Leidraad KOAG/KAG toegestane bewoordingen, die betrekking hebben op dit product, zijn: Zie website van EFSA voor eventueel toegelaten gezondheidsclaims: http://ec.europa.eu/nuhclaims/?event=search

Tot dusver heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geen van de bij haar ingediende gezondheidsclaims voor dit product of zijn bestanddelen goedgekeurd en deze mogen dus niet worden gebruikt in de EU.

IndustriŽle toepassing

Er zijn geen aanwijzingen dat Dong Quai wordt gebruikt voor andere doeleinden dan als heilzaam kruid of als onderdeel van een cosmetisch product.

Dosering

Voor een maximaal effect worden droge Dong Quai wortels toegediend in hoge doses van 5-10 gram per dag, bij voorkeur verdeelt over 3 inname momenten.

Als voedingssupplement wordt Dong Quai meestal aangeraden in doses van 0,5 - 1 gram gestandaardiseerd extract poeder (1% ligustiliden), 3 maal daags.

Om een effect te verkrijgen in cosmetica wordt meestal een concentratie tot 1% Dong Quai extract poeder in het eindproduct gebruikt.

Contra-indicaties

Dong Quai is algemeen geaccepteerd als veilig voedingssupplement in de Verenigde Staten en Europa. De veiligheid van het kruid in heilzame doses is onbekend.

De meeste waarschuwingen zijn gebaseerd op theorie, laboratoriumonderzoek of traditie. Het is beter om Dong Quai niet te nemen als je last hebt van bloedingen, diarree en als je last hebt van een infectie zoals de griep of een verkoudheid.

Mensen met een allergie of gevoeligheid voor Angelica radix of andere planten in de Apiaceae/Umbelliferae familie (anijs, wortel, selderij, dille, peterselie) kunnen beter geen Dong Quai nemen.

Ook goed om te weten: Dit document is enkel bedoeld voor gebruik door professionals. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om te verwijzen naar de wetten die gelden in het land van verkoop en het bepalen van de relevantie van de producten voor het beoogde gebruik. Dit ingrediŽnt is niet bedoeld voor het behandelen, genezen of voorkomen van enige aandoening. De beweringen zijn niet allemaal geŽvalueerd door de EFSA en zij zijn niet bedoeld om op het etiket te worden vermeld van een consumenten artikel.
Copyright © 2011 Benseng Foodsupplements BV, Veghel, The Netherlands. See: www.benseng.nlvorige volgende