Home >> Onze producten >> Vogelnestjes

Vogelnestjes

Producten

De eetbare vogelnestjes van de op zwaluwen gelijkende vogeltjes van de soort Aerodramus fuciphagus komen vooral voor in Zuidoost AziŽ. Ze worden ook wel eetbaar-nestalangaan genoemd en zijn een soort gierzwaluw.

Het unieke aan de nestjes de deze zwaluwsoort maakt is, dat ze volledig gemaakt zijn uit gestold speeksel met geen of vrijwel geen plantaardig materiaal. De nestjes worden in een tijdsbestek van circa 35 dagen gemaakt door de mannetjes.

Het dieet van deze vogeltjes bestaat uit vliegende insecten die in de vlucht gevangen worden. Van nature maken deze zwaluwen hun nest in rotsspleten in grotten en soms ook wel aan gebouwen.

De beugelvormige nesten zijn wit en doorschijnend en worden gemaakt door lagen van gestold speeksel over elkaar aan te brengen tegen een rots. Ze zijn circa 6 cm in doorsnede met een diepte van ongeveer 1.5 cm en wegen circa 14 gram.

De gemiddelde eetbare vogelnestjes bestaan voor circa 62% uit proteÔnen inclusief aminozuren, voor circa 27 % uit koolhydraten en voor nog een paar procent uit mineralen, vetten en vocht.

De meest voorkomende nestjes hebben een witte tot grijsachtige kleur. Daarna komen de duurdere geeloranje en dure rood gekleurde nestjes het vaakst voor. Deze worden uit kalksteengrotten geoogst en danken hun kleur aan de specifieke omgeving waar ze geproduceerd zijn. Er wordt verondersteld dat de rode nestjes krachtiger zijn dan de geeloranje, die op hun beurt weer krachtiger zouden zijn dan de witte.

Introductie

De eetbare vogelnestjes worden gemaakt door de Zuidoost Aziatische gierzwaluw (Aerodramus fuciphagus). Deze vogels maken hun nest van kleverige op zetmeel gelijkende speeksel draadjes, die door een paar grote speekselklieren onder de tong geproduceerd worden.

Deze zeer speciale nestjes komen van nature voornamelijk voor op het Hainan Eiland van China, Vietnam, Thailand, Myanmar, het Maleisisch schiereiland, Sumatra, Java, Borneo en de Filippijnen.

De verzamelaars van deze vogelnestjes oogsten ongeveer 5 keer per jaar, maar zorgen ervoor dat de vogeltjes zich kunnen vermeerderen in de periode februari tot en met juli.

De traditionele handmatige oogstwijze kan de zich toenemende vraag naar eetbare vogelnestjes niet bijhouden. Begin jaren negentig van de vorige eeuw is men daarom begonnen met het bouwen van betonnen of houten nesthuizen langs de kust om zo kunstmatig de nestjes te produceren. Dit komt voornamelijk voor in Thailand, MaleisiŽ en IndonesiŽ.

vogelnestjes geoogst Foto: Eetbare vogelnestjes nadat ze geoogst zijn. Nadat ze verzameld zijn begint het vermoeiende proces van het zuiver maken van de nestjes. Ze worden daartoe in water ondergedompeld om het nestcement zachter te maken, waardoor veertjes en andere verontreinigingen er met een pincet uitgehaald kunnen worden.
benseng-vogelnestjes wit premium kwaliteit Foto: Echte witte eetbare vogelnestjes van top kwaliteit nadat ze gewassen en gereinigd zijn.


Toepassing

In sommige landen in Zuidoost AziŽ worden de eetbare vogelnestjes voornamelijk gezien als een delicatesse en worden ze gebruikt in de bereiding van een soep of in andere gerechten. De soep wordt gemaakt door de nestjes in overdadig water te dompelen. Vervolgens laat men het geheel zachtjes pruttelen net zolang totdat de nestjes volledig zijn opgelost. Op deze wijze kan er ook een thee van gezet worden.

Er wordt gezegd dat nestjes afkomstig uit de natuurlijke grotten beter zijn dan die in speciale nesthuizen of andere kunstmatige constructies geteeld worden. De nestjes uit grotten zouden tot bijna 3 uur moeten koken om volledig op te lossen, terwijl de uit kunstmatige teelt al na een half uur oplossen.

Sporadisch worden eetbare vogelnestjes ook wel gebruikt als voedingssupplement. Voor deze toepassing worden de gedroogde nestjes gemalen tot poeder of wordt er een extract van gemaakt.

In cosmetica worden eetbare vogelnestjes als extract ook wel eens verwerkt in cosmetica. Gezichtsmaskers en beautycrŤmes met daarin eetbare vogelnestjes verwerkt zijn voorbeelden van producten die aangeboden worden.

Goed voor:

De gunstige invloed op de gezondheid van vogelnestjes is al sinds de oudheid erkend en men kan er profijt van hebben zonder dat men bang hoeft te zijn voor overconsumptie.

De TCM beschouwt eetbare vogelnestjes als zijnde: een zoete smaak bezittende, mild van aard, noch koud of warm, voed de meridiaan van de longen, de maag en de nieren terwijl het ook zorgt voor een betere circulatie van zuurstof in het lichaam.

Volgens de leer van de TCM zorgen eetbare vogelnestjes voor een jeugdige uitstraling, verhogen ze het libido, verbeteren ze het immuunsysteem, verhogen ze de alertheid, hebben ze een verzachtende invloed op de luchtwegen en helpen ze de spijsvertering. Ook wordt gezegd dat de nestjes de huid voeden en beschermen en de reinigende werking van de lever zouden ondersteunen.

De volgens de Nederlandse Leidraad KOAG/KAG toegestane bewoordingen, die betrekking hebben op dit product, zijn: Zie website van EFSA voor eventueel toegelaten gezondheidsclaims:http://ec.europa.eu/nuhclaims/?event=search

Tot dusver heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geen van de bij haar ingediende gezondheidsclaims voor dit product of zijn bestanddelen goedgekeurd en deze mogen dus niet worden gebruikt in de EU.

IndustriŽle toepassing

Er zijn op dit moment geen industriŽle toepassingen bekend van eetbare vogelnestjes.

Dosering

De optimale dosis voor eetbare vogelnestjes is nog niet door gedegen wetenschappelijk onderzoek vastgesteld.

Omdat het een zodanig kostbaar ingrediŽnt is, wordt er meestal ongeveer 5-10 gram gedroogde vogelnestjes (1-2 nestjes) 2-4 keer per week genomen.

Voor cosmetische doeleinden kan volstaan worden met het wekelijks gebruik van 1-2 nestjes.

Contra-indicaties

Het gebruik van eetbare vogelnestjes kan over het algemeen als veilig beschouwd worden. Dat geldt in het bijzonder voor de echte vogelnestjes. Dit document is enkel bedoeld voor gebruik door professionals. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om te verwijzen naar de wetten die gelden in het land van verkoop en het bepalen van de relevantie van de producten voor het beoogde gebruik. Dit ingrediŽnt is niet bedoeld voor het behandelen, genezen of voorkomen van enige aandoening. De beweringen zijn niet allemaal geŽvalueerd door de EFSA en zij zijn niet bedoeld om op het etiket te worden vermeld van een consumenten artikel


Meer informatie / nieuws

2015-02-25 Bird Nests Made with Saliva: One of the World's Most Expensive Foods
2014-10-14 Stricter rules on bird?s nest
2014-01-02 China lifts Malaysian bird's nests import ban
2013-11-10 Bird nest industry facing serious challenges
2012-10-19 Vengurla Rocks: Nesting site of bird with edible nest may get protection
2012-10-05 Swiftlet farming guidelines out
2012-08-08 Birds nest: Sabah must have own identity
2012-05-28 RFID technology thwarts bird's nest counterfeiters
2012-05-25 Central plan to save endangered species
2012-03-21 Proponents of bird's nest soup put money in walet
2012-03-17 Swiftlet numbers dwindling in Niah caves
2012-03-13 Register, swiftlet farmers told
2012-01-16 Bird's nest exporters need 3 quality certifications to enter China
2012-01-08 Edible bird nests sought from China to Silicon Valley
2012-01-06 Malaysian bird's nests to re-enter China in April
2011-10-27 Ministry to set nitrate level in bird's nest next month
2011-08-28 Malaysian swiftlet industry not involved with blood nest
2011-08-27 Taking a flyer on benefits of bird's nest soup
2011-08-11 Adhere to requirements, bird's nests suppliers told
2011-08-04 Health Ministry to develop standard for bird nest products
2011-02-04 Bird's nest Drink
2009-08-23 Home sweet home
2009-08-23 Are they really healthy?
2008-01-18 Arrests made in bird's nest robbery
2007-11-29 Who gives a spit about bird's nests
2006-02-02 Swiftlet farmers worry over fee
2006-01-13 Nest harvest in the Baramvorige volgende