Home >> Onze producten >> Siberische ginseng >> Extractpoeders

Siberische ginseng - Extractpoeders

Bewerkingsproces

De Eleutherococcus Senticosus plant is geen familie van de echte ginseng oftewel Panax. Wel worden er vergelijkbare werkingen aan toegeschreven.

De speciaal op basis van analyse resultaten uitgezochte droge Siberische ginsengwortels worden via een strak gecontroleerd proces tot een extract met het gewenste eleutheroside gehalte gebracht.
Omdat sommige eleutherosiden alleen in water en andere alleen in alcohol oplosbaar zijn, wordt een uitgekiend alcohol/water mengsel gebruikt voor de extractie.

benseng siberische ginseng extractpoeders

Met een zorgvuldig gecontroleerd standaardproces wordt onder hoogwaardige productie omstandigheden de droge Siberische ginseng verwerkt tot extractpoeders.Na het extraheren wordt de alcohol eruit gedestilleerd en het vloeibare extract tot poeder gedroogd. Volgens dit standaard bewerkings procede wordt een ginseng extractpoeder verkregen met minimaal 0,8% eleutherosiden (HPLC).

Samenstelling extractpoeders

Siberische ginseng extractpoeders worden alleen van de gedroogde wortels gemaakt.

Op enkele uitzonderingen na, worden vrijwel alle basis extractpoeders gemaakt zonder draagstoffen of toevoegingen. Op verzoek van klanten kan er vervolgens de gewenste hulpstof aan toegevoegd worden.

Verpakking

Voor afnames van minder dan 25 kg worden de Siberische ginseng extractpoeders in luchtdicht gesloten aluminium zakken met PE-binnenlaag per 1 kg verpakt. Desgewenst kan het extractpoeder ook in 5 kg zakken worden afgevuld.

Levering van 25 kg eenheidsverpakkingen geschiedt standaard in plastic zakken in kartonnen vaten.

Eigenschappen

De standaard Siberische ginseng extractpoeders zijn matig wateroplosbaar. Door middel van een aangepast proces is het mogelijk om de extractpoeders wateroplosbaar te maken.

De kleur van de Siberische ginseng extractpoeders is geelbruin.

De smaak kan getypeerd worden als zijnde een beetje penetrant, ietwat bitter en wat wrang.
Naarmate het eleutherosiden gehalte van het extractpoeder hoger is, is de smaak meer bitter.

Bij sommige toepassingen kan de bittere smaak van de siberische ginseng als ongewenst ervaren worden. Er zijn enkele praktische mogelijkheden om deze bittere smaak (wat) te verminderen.

Een mogelijk praktisch nadeel van extractpoeders is, dat ze hygroscopisch zijn, dus vrij snel vocht aantrekken vanuit de lucht. Bij een onjuiste bewaarwijze kan het extractpoeder vrij vlot aan elkaar koeken tot een blok. Droog bewaren in een gesloten verpakking is daarom belangrijk.

Toevoegingen

Omdat over het algemeen de kostprijs van het extractpoeder al relatief laag is worden er vaak geen vulstoffen aan toegevoegd. Is dit echter toch gewenst dan is de goedkoopste daarvoor gemalen rijstbloem.

Om andere (procestechnische) redenen worden er soms wel dicalciumfosfaat, maltodextrine, siliciumdioxide, magnesiumstearaat of glucosepoeder aan toegevoegd. Uiteraard zijn ook andere vulstoffen, hulpstoffen en toevoegingen mogelijk.

Een voordeel van het toevoegen van een vulstof aan extractpoeders kan zijn, dat de mix veelal minder hygroscopisch is dan het pure extractpoeder.

Dosering

Uit in-vitro proeven is gebleken dat de benutting van eleutherosiden uit extractpoeders dubbel zoveel is als uit de gedroogde wortels of poeders daarvan. In milligrammen werkzame bestanddelen gerekend houdt dit in dat - om dezelfde werking te krijgen - men een dubbele dosering wortelpoeders moet nemen om de zelfde werking te krijgen dan met Siberische ginseng extractpoeders.

Voor een optimale therapeutische werking van Siberische ginseng extractpoeders is het advies om dagelijks 5-10 mg pure eleutherosiden te gebruiken. Voor een Siberische ginseng extractpoeder met bijvoorbeeld 0,8% eleutherosiden is dat omgerekend 600-1200 mg poeder per dag.

Uit praktische ervaringen is gebleken, dat de werking en effecten van Siberische ginseng minder dan evenredig afneemt naarmate de dagelijkse dosering eleutherosiden verlaagd wordt.

Voor Siberische ginseng geldt geen schadelijke maximum dosering, maar 0,5 mg pure eleutherosiden per dag moet toch wel gezien worden als de minimum dosering waar beneden geen werking meer verwacht hoeft te worden.

Indien Siberische ginseng met andere werkzame kruiden gemengd worden dan kan soms met een lagere dosering volstaan worden.vorige volgende